Syysmatineat 19.9.2021: Pianistit Elina Kunnari ja Tuomas Nikkanen

Aiemmasta ohjelmatiedosta poiketen 19.9.2021 Sibeliuksen syntymäkodin Syysmatineoissa esiintyy Duo Joutsenen sijasta pianistit Elina Kunnari ja Tuomas Nikkanen.

Sibeliuksen syntymäkodin Syysmatineat
19.9.2021 klo 14

Elina Kunnari, piano
Tuomas Nikkanen, piano

OHJELMA

Puusarja op. 75
När rönnen blommar – Kun pihlaja kukkii
Den ensamma furan – yksinäinen honka
Aspen – Haapa
Björken – Koivu
Granen – Kuusi

Kukkasarja op. 85
Bellis
Qeillet
Iris
Acquileja
Campanula

Florestan (1889) JS82

Metsälampi, op. 114:3
Metsälaulu op. 114:4
Maisema op. 114:1

MUUSIKOT

Elina Kunnari valmistui musiikkipedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja suoritti lisäksi ylemmän korkeakoulututkinnon E.F. Dall’Abaco -konservatoriossa Italiassa. Hän on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla ja on esiintynyt niin solistina, liedpianistina kuin kamarimuusikkonakin. Tällä hetkellä Elina Kunnari toimii pianonsoiton opettajana sekä säestäjänä Sibelius-opistossa Hämeenlinnassa.

Tuomas Nikkanen opiskeli Hämeenlinnan musiikkiopistossa (nyk. Sibelius-opisto) Kristiina Kask-Valveen johdolla pianonsoittoa 1992–1997, vuosina 1997–2000 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Erik T. Tawaststjernan, 2000–2009 Liisa Pohjolan ja Juhani Lagerspetzin johdolla pianonsoittoa sekä Tapio Nevanlinnan johdolla (2004–2005) sävellystä. Nikkanen myös sai yksityistä sävellyksenohjausta jyväskyläläiseltä Kai Niemiseltä. Hän on osallistunut kahteen kertaan Olli Mustosen mestarikursseille.

Nikkanen nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind -kilpailun finalistina. Nikkanen on myös voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja -kilpailun, sekä yhdessä sellisti Timo-Veikko Valveen kanssa (jaettu 1-palkinto) vuoden 1998 Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa Espoossa. Hänen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein -kilpailuissa Bydgoszcissa Puolassa vuonna 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlionis-kilpailussa Vilnassa Liettuassa vuonna 1999. Vuoden 2018 kansainvälisillä Jean Sibelius-festivaaleilla Turussa Nikkanen palkittiin festivaalien parhaasta pianotulkinnasta.

Nikkaselle on myönnetty kahteen kertaan (2001, 2015) Suomen kulttuurirahaston apuraha, jälkimmäinen hämeenlinnalaista modernismia sisältävän (Marttinen, Sermilä, Ertamo) konsertin järjestämistä varten Hämeenlinnan historiallisella Raatihuoneella.

Hämeenlinnan Sibelius-seura myönsi vuonna 2016 Tuomas Nikkaselle Sibeliuksen syntymäkotimitalin ”merkittävästä työstä Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”.

Vetämillään Iittalan musiikkijuhlilla Toivo Kuulan kuoleman 100v juhlavuonna kuultiin Iittalan musiikin kesä ry:n säveltäjä Sampsa Ertamolta tilaama Kuulan elämään perustuva kamariooppera Yllätä ikuinen virta. Libreton teokseen kirjoitti Arto Myllärinen. Teos kuultiin uudelleen Hämeenlinnassa Verkatehtaalla maaliskuussa 2019.
TAIKE myönsi kesällä 2020 Tuomas Nikkaselle apurahan Toivo Kuulan pianoteosten kokonaislevytystä varten

Elina Kunnari, kuva Piia-Pauliina Latvala
Tuomas Nikkanen, kuva: Susanna Dosa

LIPUT

Ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista 15 € aik. / 12 € eläk. ja opisk. / 7 € lapset 7–17-vuotta.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna
Avoinna: ti–su 12–16