Museokeskiviikko: Suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista 3.4.2019

ke 3.4.2019 klo 17.00
Museo Skogster, seminaaritila Anders

Sosiaalipsykologi YTM Jeena Rancken luennoi Henkimaailman juttuja -luentosarjassa yliluonnollisen kokemisesta.

Jeena Rancken. Kuva Jonne Renvall.

Yliluonnolliset kokemukset ovat universaaleja, niistä on kerrottu kaikissa kulttuureissa ja kaikkina aikakausina. Vaikka yliluonnollisia kokemuksia ei ole kyetty luonnontieteellisesti todistamaan, niin niistä raportoi jopa 10–50 % ihmisistä.

Ihmiset kertovat edelleen yliluonnollisista kokemuksista, kuten ennekokemuksista, ruumiista irtautumisista, ufoista ja humanoideista, erilaisista hengistä ja voimista; sekä jopa kirouksista ja riivaajista. Näillä kokemuksilla kerrotaan olevan myös seurauksia kokijoidensa elämään; joskus neutraaleja, joskus mullistavia (positiivisia tai negatiivisia).

Luento pohjautuu Ranckenin väitöstutkimukseen ”Yliluonnollinen kokemus. Tulkinta, merkitys ja vaikutus” (Vastapaino 2017). Aineisto koostui 84 haastattelusta henkilöiltä, jotka kertoivat kokeneensa yliluonnollisen kokemuksen. Tarkastelun kohteena oli erityisesti se, miten yliluonnollisten kokemusten kuvattiin nykypäivänä vaikuttavan niiden kertojien elämään. Yliluonnollinen kokemus -kirja Facebookissa.

Museokeskiviikot 13.3.–24.4.2019

Kevätkauden Museokeskiviikot keskittyvät Museo Skogsterin vuoden 2019 päänäyttelyyn Henkimaailman juttuja.

Tilaisuuden alkavat Museo Skogsterin seminaaritila Andersissa keskiviikkoisin klo 17.00, vapaa pääsy. Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä. Tarvittaessa luennot esitetään reaaliajassa myös Ooh, Hämeenlinna! -näyttelytilassa.

Henkimaailman juttuja -luentosarja:

13.3. Kummituksia ja räyhähenkiä – kummallisten elämysten ja tarinoiden äärellä arkistossa
tutkija Pasi Klemettinen, SKS

20.3. Kuinka kuolla oikein? – tuonpuoleiseen siirtyminen keskiajalla
museolehtori ja väitöskirjatutkija Jyrki Nissi

27.3. Ajastaikaa – ennustuksia ja uskomuksia jokaiseen vuodenaikaan
kyläkoordinaattori Johanna Henttinen, Linnaseutu ry

3.4. Suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista
sosiaalipsykologi Jeena Rancken

10.4. Kansanlääkintä ja magia
folkloristiikan tutkija Siria Kohonen, järjestää Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys

17.4. Salatieteet Suomessa
kirjailija Vesa Iitti

24.4. Ihminen ja hänen varjonsa
Oiva Ahola, Hämeenlinnan teosofinen seura

Museo Skogster – seminaaritila Anders, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna