Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelykalenteri 2023

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunginmuseon tuleva näyttelyvuosi tuo tullessaan kokoelmien aarteita, keramiikkaa ja jokaista koskettavia aiheita.

Svengaava 60-luku

24.9.2023 saakka
Svengaava 60-luku -näyttelymme jatkuu vuoden 2023 syyskuuhun saakka Museo Skogsterin yläkerrassa. Svengaava 60-luku pohtii, millaisena nuoriso näki kuusikymmentäluvun. Näyttelyn keskiössä ovat Hämeenlinnassa pinnalle nousseet ilmiöt, jotka lähtivät liikkeelle kansainvälisestä kulttuurin murroksesta.

Museo111 − 11 esinettä museon kokoelmista

31.3.−27.8.2023
Vuoden aloittaa Museo Skogsterin alakertaan esille tuleva Museo111, joka nostaa esille harvemmin nähtyjä kokoelmaesineitä ja valokuvia. Kokoelmista löytyy salakuljetuskanisteria, venäläistä rasvapurkkia ja raatihuoneen viinikellarin pohjakaavaa. Ne on kaikki tallennettu museon kokoelmaan kertomaan jotain omasta ajastaan. Näyttelyn idea on noussut kaupunkilaisten toiveista. Museoon on toivottu esille esineitä, joita ei ole juuri näyttelyissä näkynyt. Kaikki kokoelmien esineet ja valokuvat ovat meidän hämeenlinnalaisten yhteistä omaisuutta. Kokoelmat kuuluvat kaupunkimme kulttuuriomaisuuteen ja ne on kerätty meitä varten.

SYLIT − Kuka lapsen hoitaa?

12.9.2023 −7.1.2024

Naisten osallistuminen työhön kotona tai sen ulkopuolella on aina vaatinut lastenhoidon järjestämistä. Kehtoa on saattanut tuvassa keinuttaa huutolaismummo, pikkupiika tai oma sisar.  Joskus oli vanhempien pakko jättää yksinkin. Joskus lapset vain yksinkertaisesti otettiin mukaan. Pellolle mennessä vauvan saattoi ripustaa hurstissa koivun oksaan keinumaan piiloon käärmeiltä. Säätyläiskodeissa puolestaan nähtiin paljon vaivaa, että löydettiin ominaisuuksiltaan sopiva hoitaja lapselle. Lastenhoitaja tai imettäjä saattoivatkin olla lapselle läheisempiä kuin omat äiti ja isä.

Kehittyvä teollistuminen loi tehdasympäristöön lastenseimet ja tarhat. Heräsi ajatus kodin ulkopuolisesta kasvatuksesta ja huolen pidosta. Päivähoito kansanlastentarhoissa tarjosi lapsille kasvatuksen lisäksi ruokailua, joka oli merkittävä apu usein vähävaraisille tehtaan työläisille. Lastentarhan opettajan (kasvattajatar) virka taas toi uuden ammatillisen mahdollisuuden koulutetuille naisille.

Näyttelyssä tutustutaan myös Hämeenlinnalaisen päiväkodin arkeen menneinä aikoina ja pohditaan, mikä on muuttunut ja mikä säilynyt. Millaista esineistöä päivähoidosta on jäänyt ja mitä se kertoo aikansa ajattelusta ja ideologioista.

Heljä Liukko-Sundström − Kotiemme keramiikkataiteilija

27.10.2023−30.9.2024
Lokakuussa museomme toiseen kerrokseen avautuu näyttely Heljä Liukko-Sundströmin (s.1938) keramiikasta. Liukko-Sundströmin herkkä ja ajaton keramiikka on tuonut iloa ja lämpöä suomalaisten koteihin. Kukkalaatoista, pupumukeista ja lasikorteista on tullut meille yhteistä visuaalista kokemusta. Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä on esillä uniikkiteoksia vuosien varrelta, teoksia, jotka aikoinaan nostivat Liukko-Sundströmin uran suomalaiseen tietoisuuteen sekä kaunista, tuttuakin tutumpaa kodin keramiikkaa. Lisäksi näyttelyyn valmistuu uusia, kokeellisempia teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty.

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna
8 / 6 / 0 €
ti, to-su 11-17, ke 11-18

Lisätietoja: Riina Romppainen, amanuenssi (näyttelyt), puh. 040 520 3233, [email protected]

Taskukellon muotoinen hopeinen kello aseteltuna ruskean kankaan päälle. Kellossa on valkealla taustalla punaiset ympyrät roomalaisten numeroiden ympärillä sekä koristeelliset kullanväriset viisarit. Kellotaulussa on lisäksi alaosassa pienempi taulu.
Raatimiehen kello 1800-luvulta. Esillä Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo 111 -näyttelyssä.