Hämeenlinnan tori. Etualalla hevoskärryjä. Taaempana paljon ihmisiä ja myyntikojuja. Mustavalkovalokuva.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, jonka tehtävänä on tallentaa, tutkia ja esitellä Kanta-Hämeen kulttuuriperintöä.

Alueellisena vastuumuseona toimimme rakennetun ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijaviranomaisena sekä lausunnon antajana Kanta-Hämeen kuntien kaavoitusasioissa.

Kokoelmapalvelut

Kaupunginmuseolla on yli 150.000 valokuvan valokuva-arkisto sekä kaikille avoin museoalan käsikirjasto. Museoesineitä kokoelmissamme on yli 50.000 kappaletta. Kanta-Hämeen alueellisena vastuumuseona tarjoamme neuvontaa ja asiantuntijapalveluita museoalan kysymyksissä. Toimialueemme on koko maakunta.

Museo kartuttaa kokoelmiaan pääosin lahjoituksin. Valokuva-arkistoon tutustuminen sekä museoalan neuvonta- ja tutkijapalvelut on varattava ennakkoon. Lisätietoa kokoelmapalveluista.

Alueellinen vastuumuseo

Alueellinen vastuumuseo toimii rakennetun kulttuuriympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijaviranomaisena. Neuvomme paikallisia toimijoita rakennetun kulttuuriympäristön hoidossa ja korjauksessa sekä toimimme lausunnon antajana Kanta-Hämeen kuntien kaavoitusasioissa. Lisäksi kaupunginmuseo tutkii, dokumentoi ja inventoi kulttuuriympäristöjä, rakennusperintöä ja arkeologista kulttuuriperintöä maakunnassa.

Alueellisen vastuumuseon toimisto sijaitsee Museo Skogsterin toisessa kerroksessa. Asioinnista on aina sovittava etukäteen. Lisätietoa alueellisen vastuumuseon toiminnasta.

Taustaa

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on perustettu 1910 ja avattu yleisölle 1912. Museon päänäyttelytilat sijaitsivat pitkään (1912–2001) Lukiokadun ja Linnankadun kulmassa kaupungin keskustassa. Vuosina 2001–2016 kaupunginmuseon näyttelyt olivat Hämeen linnan alueella. Kesällä 2016 kaupunginmuseo avasi uudet näyttelytilat keskustassa Skogsterin vanhassa liiketalossa. Uuden päätoimipisteen nimi on Museo Skogster.

Kaupunginmuseo ylläpiti aikaisemmin Hämeen linnan alueella myös Vankilamuseota 20 vuotta aina syksyyn 2015 saakka. Nykyään museotoiminta entisessä lääninvankilassa jatkuu Kansallismuseon alaisuudessa.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo nimitettiin Kanta-Hämeen maakuntamuseoksi 1980. Sibeliuksen syntymäkoti tuli museon hallintaan 1980-luvun lopulla, Palanderin talo avattiin yleisölle 1990-luvulla ja Säästöpankkimuseo 2000-luvun alussa. Vuonna 2020 maakuntamuseon titteli muuttui alueelliseksi vastuumuseoksi ja Kanta-Hämeen rakennetun- ja arkeologisen kulttuuriperinnön viranomaistehtävät siirtyivät museovirastolta kaupunginmuseon hoitoon.

Toimistojen yhteystiedot

Kaupunginmuseon toimisto (Museo Skogster):
Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna
puh. 03 621 2528
[email protected]

Laskutusosoite

Hämeenlinnan kaupunki ei ota vastaan paperilaskuja enää 30.6.2020 jälkeen. Mikäli et pysty käyttämään verkkolaskutusta, pyydä lisäohjeita sähköpostitse: [email protected]

Tiedot verkkolaskutukseen

Verkkolaskuoperaattori Telia/CGI Oy
Välittäjätunnus 003703575029
Verkkolaskuosoite OVT 003701469214

Organisaatio:
Hämeenlinnan kaupunki / kaupunginmuseo

Y-tunnus:
0146921-4