Ooh, Urheilu!

Avautui 18.2.2022 Museo Skogsterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Kreikassa sytytetty olympiatuli saapui Hämeenlinnaan torstaina 17.7.1952. Koko seuraavan viikon tuli paloi Ahveniston urheilukeskuksessa, missä kisattiin nykyaikaisen viisiottelun olympiamitaleista.

Hämeenlinna on jäänyt historiankirjoihin Helsingin ohella vuoden 1952 olympialaisten virallisena olympiakaupunkina. Tästä hämeenlinnalaisen urheiluhistorian kenties loistokkaimmasta viikosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta.

Olympia-aiheisten esineiden, kuvien ja tarinoiden lisäksi muistelemme paikallista urheiluhistoriaa laajemmin. Olemme tehneet yhteistyötä hämeenlinnalaisten urheiluseurojen kanssa ja joka kuukausi yksi niistä tuo toimintaansa ja historiaansa esille näyttelyssämme. Esille nousevat muun muassa lentopallo, kamppailulajit, tennis, hiihto sekä monet muut.

Urheilu ei ole vain ennätyksiä ja mestaruuksia, vaan myös politiikkaa. Urheilu on toisaalta yhdistänyt suomalaisia ja sitä on käytetty yhtenä keinona suomalaisen kansakunnan luomisessa. Toisaalta urheilu on myös erottanut suomalaisia, kunurheilukenttä jakaantui sisällissodan jälkeen oikealle ja vasemmalle muun yhteiskunnan mukana.

Urheillessa voi tutustua ystäviin tai viettää omaa aikaa hiljaisuudessa. Kalastusretki, shakkipeli, kesäiset uimahypyt tai rusettiluistelu eivät aina vie mestaruuksiin, mutta ne jättävät muistoja ja herättävät tunteita. Tervetuloa muistelemaan suuria ja pienempiä urheiluhetkiä, pohtimaan mikä urheilussa juuri sinua kiinnostaa sekä tutustumaan uusiin lajeihin!

Hämeenlinnalaiset urheiluseurat esittelevät toimintaansa näyttelyssä. Täältä löydät kunkin seuran näyttelyajan (avautuu uuteen välilehteen).

Ooh, Urheilu!
18.2.2022 – 5.3.2023
Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna
ti, to-su 11-17, ke 11-18

Mies valkoisessa asussa sytyttämässä soihdulla tulipataa. Tulipata on korkealla valkoisella jalustalla, johon on maalattu olympiarenkaat.
Suomen viisiottelujoukkueen varamies Arvo Vilhunen sytytti Ahveniston olympiatulen. Kuva: Koski, HäKM

Painokelpoiset kuvat: hmlmuseo.fi/media
Lisätietoja näyttelystä: Annaliina Granqvist 040 869 6264